IAS interview questions and answers (Best of 2016 by UPSC)

The Civil Services Examination conducted annually by the Union Public Service Commission (UPSC) India is considered the toughest among all the interviews in India and stands third toughest when considered globally. To illustrate some statistics about the level of difficulty the UPSC conducts it's IAS examination. Every year about 2 lakhs aspirants writes the preliminary examination out of which only about 12,000 candidates gets short-listed to write the mains which comprise 6% while 94% gets out of the race in the first round itself. Only 2000 among 12000 aspirants will be invited for the personal interview and about 1000 name will ultimately appear in the final list. So, only 0.5% success and 99.5% failure, what else can be the toughest examination than UPSC Civil Services Examination?

UPSC interview questions are always tricky and require the presence of mind to answer them.

UPSC IAS toughest personal interview questions.

25 toughest UPSC IAS toppers personal interview questions and answers.

Question 1:

Interviewer: have a cup of sugarless tea adding a teaspoonful of sugar.

Candidate: Initially he got bemused and thought for a few seconds, and added a teaspoonful of sugar into the tea cup and stirred well.
Secondly, he took one more teaspoonful of sugar and ate it to sweeten his mouth.
After sweetening his mouth, he started drinking the cup of tea which made the tea SUGARLESS.
As we all know, we feel sugarless to tea/coffee after consuming sweets.

Question 2:

Interviewer: You have a choice. Do you want me to ask you one very difficult question or ten very easy questions?

Candidate: Sir, ask me the difficult question.

Interviewer: Okay, but still, this question must be bread & butter for you. Find and Pinpoint the Centre of gravity of this table (while pointing towards his workplace table, which had a highly irregular shape).

Candidate: Sir, it's here (while pointing towards a random point on the table).

Interviewer: Explain to me, how did you come to that conclusion?

Candidate: Sir, you said that you will ask only one difficult question!

Question 3:

Interviewer: " What if I call your mother PROSTITUTE ? "

Candidate: The Cool Guy answered with smile on his face " My father is the only one customer..!! He will give a lot of Love in return."

Question 4:

Interviewer: There is one scooter It has 2 tyres and one stepni (spare tyre). Each tyre can run 5 km How long a scooter can run?
UPSC IAS Interview Questions

Candidate: 3 tyres, each can run 5 km = total 15 km.
However, at any time, you need 2 tyres. Hence, the total maximum distance that can be covered = 15/2 = 7.5 km. How to achieve the maximum distance?

Let the 3 tyres be A, B and C. 
Run on A and B for 2.5 km (remaining: A = 2.5, B = 2.5, C = 5) 
Run on B and C for 2.5 km (remaining: A = 2.5, B = 0, C = 2.5) 
Run on A and C for 2.5 km (remaining: A = 0, B = 0, C = 0) 

Question 5:

Interviewer: You are driving along in your car on a wild, stormy night,
it's raining heavily, when suddenly you pass by a bus stop, and you see three people waiting for a bus:
  1. An old lady who looks as if she is about to die.
  2. An old friend who once saved your life.
  3. The perfect partner you have been dreaming about.
Which one would you choose to offer a ride to, knowing very well that there could only be one passenger in your car?

This is a moral/ethical dilemma that was once actually used as part of a job application.
  • You could pick up the old lady, because she is going to die, and thus you should save her first;
  • or you could take the old friend because he once saved your life, and this would be the perfect chance to ! pay him back.
  • However, you may never be able to find your perfect mate again.
The candidate who was selected had no trouble coming up with his answer. Guess what was his answer?

Candidate: I would give the car keys to my Old friend and let him take the lady to the hospital. I would stay behind and wait for the bus with the partner of my dreams."

Question 6:

Interviewer: Fill this cup with the water. 

Candidate: Poured some water into a cup and it overflowed slightly.

Interviewer: "nervous?" asked the interviewer.

Candidate: "No sir, I always give my 110%".

Q7. How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

Ans. Concrete floors are very hard to crack! 

Q8. If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?

Ans. No time at all its already built.

Also Read: Why do most auto rickshaw drivers sit on the edge of their seat?

Q9. Approximately how many birthdays does the average Japanese woman have?

Ans. Just one. All the others are anniversaries.

Q10. If you had three apples and four oranges in one hand and four apples and three oranges on the other hand, what would you have?

Ans. Very large hands. 

Q11. How can you lift an elephant with one hand?

Ans, It is not a problem since you will never find an elephant with one hand.

Q12. How can a man go eight days without sleep?

Ans. He sleeps at night.

Q13. Why is it impossible to send a telegram to Washington today ?

Ans. Because he is dead.

Q14. If you throw a blue stone into the red sea what will it become ?

Ans. It becomes wet. 

Q15. What often falls but never gets hurt ?

Ans. Rain

Q16. What is that no man ever saw which never was but always will be?

Ans. Tomorrow 

Q17. What looks like half apple?

Ans. The other half. 

Q18. What can you never eat for breakfast?

Ans. Lunch & Dinner.

Q19. What gets wet while drying?

Ans. A towel. 

Q20. What 3 letters change a girl into a woman ?

Ans. AGE.

Q21. What happened when the wheel was invented ?

Ans. It caused a revolution.

Q22. How is it easy to weigh a fish?

Ans. Because it has its own scales.

Also Read: The Best Online Coaching / Learning for GATE 2017 CS&IT Aspirants

Q23. Why does a bike rest on its leg?

Ans. Because it is too tired.

Q24. The Bay of Bengal is in which state?

Ans liquid (UPSC)

Q25. Can you name three consecutive days without using the words Wednesday, Friday or Sunday?

Ans: Yesterday, Today and Tomorrow.

This are a few UPSC IAS interview questions and answers, there are still a lot of entertaining funtastic stuff in this blog if you have seen all of them then don't forget to subscribe and get all the interesting facts by email as I will keep posting a lots of exciting stuff to keep you entertained, keep visiting funtastic facts and enjoy.

Sharing is Loving

Sital is a passionate blogger and engineering graduate who loves fact finding and writes about motivation, SEO, web development, technology, mobile and the Internet.

Related Posts